Ačokča 15 ks doprava zdarma, nelze na dobírku!

51 hodnocení
ZDARMAZDARMA
Ačokča 15 ks doprava zdarma, nelze na dobírku!
70 Kč
Skladem

!!! Platba pouze předem převodním příkazem nelze na dobírku !!!, po uhrazení částky Vám bude zasláno Vámi objednané zboží, číslo účtu: 208702845/0600 variabilní symbol je číslo objednávky. Můžete i objednat na jerabek@hako.cz nebo telefonicky 608 502 603

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jednoletou rostlinu lze pěstovat všude tam, kde se daří melounům, okurkám a tykvím. Jde o liánu, která potřebuje pro svůj růst dostatečně vysokou oporu a dost místa, bohatě se větví a dorůstá až 8m, lze zaštipovat při 2m výšky pro podpoření většího výnosu.

Semena předpěstováváme podobně jako např. dýně, vyséváme po jednom v druhé polovině dubna do kelímků       a po15. květnu je přesadíme na zahradu.      

Lze je vysévat koncem dubna přímo na záhon. Pozor rostliny jsou velmi citlivé na přízemní mrazíky. Na jeden běžný metr vysadíme 1 až 2 rostliny,  čtyři rostliny pokryjí spotřebu této zeleniny pro čtyřčlennou rodinu. Rostliny mají úžasnou schopnost se přichycovat úpony, místo opory lze vysadit i poblíž stromu, vyšplhaní až do koruny. Ze začátku pozor na slimáky.

Plody sklízíme od konce července až do prvních mrazíků, nejvíce plodí v září. Plody jsou pro konzumaci vhodné ve velikosti 3 až 8 cm, dokud jsou semena bílá a měkká. Jakmile začnou tmavět a tvrdnout, slupka už je příliš tuhá.

Použití: Plody obsahují důležité hořčiny, beta karoten, vitaminy C, B1 a B2. Konzumace malých čerstvých plodů napomáhá metabolismu cukrů a zlepšuje psychickou pohodu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, protože zbavuje cévní stěny cholesterolových plátů a snižuje krevní tlak. Mladé plody se dají jíst syrové i se semeny do vel. 4cm, zatímco ze starších plodů do 8 cm je už musíte odstranit a je lepší je tepelně upravit, protože jsou tužší. Ačokču je možné plnit mletým masem, dusit, zapékat, přidávat do salátů a polévek, sterilovat (jako okurky) i sušit. Z listů se dá připravit chutný špenát.

Sterilovaný základ na lečo z ačokčou: Na drobno pokrájenou ačokču mírně posolíme, necháme asi hodinu odležet (aby pustila šťávu), přidáme nadrobno nakrájená oloupaná rajčata a směs napěchujeme "nasucho" do sklenek. Sterilizujeme 30 minut při teplotě 90°C.

Špenát z listů ačokči: Mladé listy spaříme vařící vodou a nahrubo nasekáme. Orestujeme cibuli a česnek, přidáme nasekané spařené listy ačokči, ochutíme solí, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme 10 až 15 minut.

Sušená ačokča: Plody nakrájené na drobné kousky a sušíme při teplotě do 40°C. Schnou rychle a bez jakýchkoliv potíží. Před vařením na 1/2 hodiny namočíme do studené vody.